Hrách je vhodným zdrojem dusíkatých látek (v průměru 22 %). Zařazuje se do krmných směsí pro skot, prasata i drůbež, popřípadě do směsí pro holuby apod.
Hrách je obvykle před zkrmováním napařován, vločkován a mikronizován pro zvýšení stravitelnosti. Může být použit jako náhrada sóji a jiných bílkovinných zdrojů. Hrách má také vysoký obsah cukru a škrobu, což ho činí zajímavým pro výživu skotu. Vyznačuje se nízkým obsahem methioninu, cysteinu a tryptofanu, ale může dodávat nedegradovatelný protein je-li po delší dobu zahříván. Přibližně 15 % z přítomného škrobu je nedegradovatelný v bachoru.
Podíl pelušky v krmných směsích pro mláďata se omezuje (možnost uvolňování HCN, vyšší podíl hořkých látek).
Nad 25 % hrachu v krmné směsi zhoršuje granulovatelnost.
Zdroj Mendelu